Stalen kozijnen

Raam- en deurkozijnen zijn er in vele materialen. Veel gebruikte materialen zijn hout, aluminium en kunststof, vaak PVC. Stalen kozijnen zijn bij ons minder bekend. Onterecht, want ze zorgen voor verrassend veel voordelen. Deze stalen kozijnen waren vooral halfweg de twintigste eeuw erg populair. Toen was er namelijk nog geen sprake van aluminium en kunststof kozijnen. Voor zowel nieuwbouw als renovatie konden we toen alleen kiezen uit hout of stalen als materiaal voor kozijnen. Naast hun exclusieve uitstraling waren ze ook duurzaam met een lange levensduur. Geen enkel ander materiaal als staal gaat levenslang mee. Als gevolg van het alsmaar populairder worden van aluminium en kunststof kozijnen is staal wat op de terugweg.  Met hun vele voordelen kunnen stalen kozijnen de vergelijking met deze materialen best doorstaan.

Stalen kozijnen zijn sterk en bestand tegen brand

Staal is een sterk en krachtig materiaal, ook voor raam- en deurkozijnen. Staal is zelfs geschikt voor lange en smalle kozijnen. Naast sterk en krachtig is staal ook opvallend duurzaam. Het is ook bestand tegen brand en dus een veilig materiaal voor kozijnen. Bij brand duurt het meer dan één uur voor je stalen kozijnen door het vuur aangetast worden.

Stalen kozijnen zijn veilig

Hout en aluminium zijn goede materialen voor kozijnen, maar zijn lang niet zo veilig tegen inbrekers dan kozijnen uit staal. Inbrekers gaan je huis zeker voorbij wanneer ze merken dat je woning is uitgerust met stalen raam- en deurkozijnen.

Vragen weinig of geen onderhoud

In tegenstelling met hout en in mindere mate ook met aluminium en kunststof, vragen stalen raam- en deurkozijnen weinig of geen onderhoud. Jaarlijks enkele keren opfrissen met een vochtige doek en een niet agressief schoonmaakmiddel volstaat om er een leven lang ongestoord van te genieten.

Staal is een goede isolator

Staal als materiaal voor kozijnen kende vooral de laatste jaren een opmerkelijke evolutie. Dankzij luchtkamers, koudebrug onderbrekingen of isolerende materialen isoleren ze nu ook uitstekend. Ze besparen niet alleen kostbare energie, maar houden ook storende geluiden buiten.

 De voordelen van stalen kozijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *